Régi gyümölcsfajták

Oltási gyakorlat 2019 – Meghívó

Kedves Barátaim!

               Az immáron szinte szokásos ez évi oltási gyakorlatot 2019. március 2-án, szombaton tartjuk a Kertbarátok Körében, a Kisgazda Székházban 9 órai kezdettel. Kb. 12 óráig  dolgozgatunk majd együtt.

Program.

  1. Üdvözlés, hírek, információk (15 perc): Pocsay Gábor
  2. Kertészeti ismeretek  (20 perc) : Szűcs Gergely
  3. Kertészkedés a gyakorlatban (20 perc): Pomázi Ferenc és más hozzáértők
  4. Oltás (2 óra)

        Kérlek Benneteket, hogy legyen oltókésetek (esetleg kölcsön is lehet ott kérni). Szokásaink szerint hozzon oltó vesszőket mindenki, főleg aki tud kiváló ízű gyümölcsfáról vagy he neki nincs ilyen, az ismerősétől szedjen. Egyéves új hajtásokat hozzatok. A csapokat egymásnak adjuk ajándékba. Először majd felolvasom a fajták nevét, a kínálatot. Arra is kérlek Benneteket, hogy ha lehet, írjatok 2-3 sort a gyümölcs érési idejéről, ízéről, felhasználásáról stb., és hozzátok magatokkal ezt a pár sort.  Csonthéjasokat hangsúlyozottan hozzatok!

Az alanyokat megrendeltük, de jórészt visszamondták! Ha tudtok, hozzatok valamennyi alanyt, azért mi is viszünk. A vesszőket az érdeklődők megkapják, legrosszabb esetben otthon fogják leoltani

Újfehértóról most is kértünk és kaptunk néhány kiváló régi fajtát:

Szívélyes üdvözlettel:

Pocsay Gábor         Szűcs Gergely                      Pomázi Ferenc           

Gyula,2019. február 24.  

Utóirat (néhány szó a ritkább, újfehértói fajtákról):

Angoulemei hercegnő körtéje: édes, üdítő, gyenge savanyúsággal, kellemesen fűszeres. Érés: okt.-nov.

Gyógyi piros alma: kellemes ízű, illatos húsú, szept. közepétől érik

Marosszéki piros páris francia fajta, a 16-17 sz. ban került talán Magyarországra, legismertebb Geges erdélyi községben. Húsa édeskés-borízű, üdítő, gyenge aroma. Érés:nov.-jan.

Nyári Kálmán: (olasz eredet /hasonnevek: Budai körte, Szent-Lőrincz körte, Császár k.)

Érés: szept.-okt. eleje. Húsa: kemény, nem roppanó, nem is kásás, lédús, de nem olvadó, jó édes, enyhén mézízű, néha kellemesen fűszeres.

Sikulai alma: húsa: savanykás, édes, kellemes Érés: szept-okt. Fogyasztás: dec-április (Sikula a Fehér-Körös fentebbi folyásánál van, Borosjenő mellett).

Társulati esperes körte (= Doyenne du Comice). Nagyon finom, olvadó vaj, húsa fűszeres. édes, igen kellemes. Érés: okt-nov., de eltartható.

Részletesebb leírás a helyszínen lesz (Nagy-Tóth Ferenc könyve).