Régi gyümölcsfajták

Gyümölcsfa metszés

Indulnak a kertbéli munkák! A nap már korábban kél, és később fekszi le pihenkélni. Ez természetesen nékünk is adja a jeleket, hogy feladataink a tél folyamán igen felhalmozódtak. A gyümölcsfák és a szőlők metszése az elsődleges feladatunk! Természetesen vannak, akik már az őszfolyamán elvégezték ezt a feladatot, mondván az időjárás több napot is adott ezekre a feladatokra. Én magam is számos ősszel elvégeztem a metszéseket, mert olyan volt az időjárás. Nem volt semmi negatív, rossz tapasztalásom emiatt. Mostani éveinkben nem olyan kemények a telek, hogy óvatoskodni kelljen miatta. A metszési sorrendet a virágzási sorrendbe állítanám, minden eshetőségre számolva.

A napi feladatunkat mindig az időjárás határozza meg, hogy mikor mit enged. Amennyiben van valakinek szöllője az kezdje a metszéseket azzal, hogy még legyen, ideje a metsz felületeknek beszáradnia. A szöllő metszésénél vegyük figyelembe a fajta adottságokat, mert vannak olyan fajták, amelyek rövid csapra kell metszeni és vannak olyanok, amelyeket szálvesszőzni érdemes, mint például a Csabagyöngyét. Fontos tudnunk a jobb minőség miatt, és a nagyobb termés mennyiségre való törekvés végett. A meggy metszése igen egyszerű, mert csak a beteg, előző évben letört ágakat kell levágni, valamint pár évenként a keresztbe növő ágakat ki kell vágni, illetve a több éves fákat esetenként egy keveset ritkítani kell a korona belsőben. A cseresznye még egyszerűbb, mert ebben az esetben csak az előző évben letöredezett ágakat kell eltávolítani illetve, ha néha valami huncutságnál fogva befele törekszik egy-egy hajtás azokat kell kivágni. A sudarát nem szabad visszavágni, mert a koronát végérvényesen elcsúfítjuk, akár a fát is tönkre tehetjük. A cseresznye a legtöbb esetben szép, szabályos koronát épít. Szinte mérnöki pontossággal emeleteket növeszt, amelyekre idősebb fák esetében szépen fel lehet mászni ezeken az emeleteken. Az alsóbb ágakat, rugalmasságuknál fogva fel lehetett húzni, illetve le lehetett húzni. Az utolsó szemet is le lehetett szedni, még a csúcsáról is. Persze némi akrobatizmus kell hozzá, de a cél szentesíti az eszközt. A kajszibarack és szilvafák sem indokolnak nagy metszést. Hajlamosak vagyunk túl metszeni ezeket, a fákat. Fontos, hogy a fiatalkori kialakító metszéseket figyelmesen végezzük el. Ne hagyjunk Y elágazásokat, mert azok a későbbiekben az esetleges nagyobb terhelés alatt szétnyílhatnak, míg a merőlegesen kiálló ágak sokkal erősebbek. A kajszinál, pedig mindig az esetleges termés mennyiség határozza meg a szüretalatti zöldmetszést. Amennyiben több termés van az a növekedési erélyt csökkenti, illetve kordában tartja azt. A nyári almákat is csak ritkítani kell a későbbiekben. Hajlamosak a felesleges besűrűsödésre. Ez a termés minőség rovására megy. A nyári almákból van a legfinomabb ivólé és pálinka. A pálinkát több évig kell pihentetni, néha szellőztetni! A téli almáknál a korona és a termő egyensúlyt kell figyelembe venni. A korona legyen szellős, jól benapozott, hozzá férhető és jól permetezhető.

Természetesen a körtéknél hasonló a helyzet. A birsalma sem igényel különösebb beavatkozást, amennyiben meg van a megfelelő tértávolsága szomszédos fákhoz képest. A vízhajtásokat, a beteg hajtásokat fontos levágni. A naspolyával ugyan így járjunk el. Az őszibarack metszése egy lényegesen összetettebb feladat. A váltó metszés az alapja. A katlan korona kialakítása a leg jobb. Az ilyen korona formában körbe járja a korona belsőt is a nap, ami kimondottan kedvező az őszibarackoknak. Igénylik is! A váltó metszés alapja, hogy a korona ne kopaszodjon fel és folyamatosan legyenek friss hajtások, mert csak az egy éves rügyek kihajtó képesek, termő képesek! A metszések után első sorban réztartalmú szerekkel végezzük el a lemosó permetezést!

GYULA 2022-03-03 Pomázi Ferenc