Régi gyümölcsfajták

Eddigi munkáink

Hivatásos kertészek is beléptek hozzánk.

Beültettünk Gyulán egy 1 hektáros területet régi fajtákkal (az állományunk: 43 fajta alma, 13 körte, 7 cseresznye, 6 sárgabarack, 3 fajta meggy volt kezdetben). Ez a városi tulajdonú terület, a Régi Gyümölcsfajták Kertje oktató, bemutató és leendő pihenőkert. Szeretnénk, ha egyszer ide járna ki a város lakossága piknikezni és majálisozni. Szeretnénk egy olyan kertet, és egy központot, ahol megismertethetjük a fák nevelését gondozását.

Megtaníthatjuk a régi gyümölcsök fajtáit, felhasználásának lehetőségeit. Összegyűjthetjük a népi szokásokat és technikákat, melyek gyümölcsökhöz köthetők.  Gyula városa és a Wenckheim Krisztina Városfejlesztési Közalapítvány kezdettől támogatta törekvéseinket.

Gyűjtőútjainkra elsőnek csak családtagjaink kísértek el bennünket, majd később egyre többen csatlakoztak hozzánk. A kalotaszegi, Magyarvalkó községben 2013. februárjában megszerveztünk egy nagyobb szabású gyűjtést és ahhoz csatlakozóan egy oltási gyakorlatot. Több száz alanyt vittünk magunkkal, hogy azokat a helyszínen gyűjtött oltóágakkal párosíthassuk.

Felhívásunkra több mint száz érdeklődő jött el, fiatalok és idősek. A gyakorlat után minden résztvevő ingyen hazavihetett 3db saját oltású oltványt. Azért volt szükség erre az oltási gyakorlatra, mert sajnos már Erdélyben is jórészt elveszett a régi tudás, már csak kevesen tudnak gyümölcsfákat szaporítani.

Az oltási gyakorlattal egy fontos lépést tettünk: azokban a falvakban, ahol még élnek ezek a régi nemes fák lehetővé vált a szaporítás, talán újra fellendül a hagyományos kertészkedés! Sok faluban jártunk korábban is Kalotaszegen, megismerkedtünk a református lelkészekkel és a falusiakkal. Javaslatot tettünk a lelkészeknek tankertek létrehozására. 2014-ben felhívásunkat megismételtük Magyarországon is, immár az egész Kárpát-medencét megcélozva.
Gyulán is tartottunk oltási gyakorlatot és a következő évben, tekintettel a nagy sikerre, azt kétszer is megismételtük. A 2014-es tél végi gyakorlatra több mint százan voltak kíváncsiak. A gyulai és a környékbeli kertészkedők mintegy 300 fával gazdagodtak. A nemes vesszőket egyrészt az újfehértói Gyümölcskutatóból kaptuk, másrészt Békés megyében és más vidékeken gyűjtöttük.  Azóta szinte minden héten jön egy újabb információ vagy kérés régi fajtáról, idősebb fáról, illetve kapunk és ajándékozunk oltóvesszőket valamint oltványokat..

Pár évvel ezelőtt felmerült az ötlet, hogy csatlakozzunk az úgynevezett „Tündérkert” mozgalomhoz. Kovács Gyula Zala megyei gyümölcsész alapította meg az első Tündérkertet Viszákon. Az alapgondolat nagyon szimpatikus: iskolások oltványokat ültetnek, egy kis ünnepség keretében „örökbe fogadják” a fákat. A későbbiekben öntözik, gondozzák azokat, szemmel kísérik fejlődésüket. Mára már az ország számos települése csatlakozott a mozgalomhoz. 2014. március 22-én mi is Tündérkertet létesítettünk Gyulán a Kálvária dombnál. A város iskolásai számára ültetési gyakorlatot szerveztünk, a diákok itt is örökbe fogadhatták az elültetett fákat. Azt vállalták, hogy szüleikkel együtt ápolják, gondozzák az oltványokat. A gondos tulajdonos bármikor meglátogathatja a kertet, bár lesznek olyan időpontok is, amikor közösen munkálkodunk. Ilyenkor mindig tanítani is fogunk valamit az örökbefogadóknak, hogy minél több ismerettel tudják nevelni a csemetéket.  A fák termésének fele őket illeti, a másik fele pedig a kert fenntartását fogja biztosítani.

A régi gyümölcsfajták fontos szelekción mentek keresztül a történelemben. Nem üzletszerű, hanem „túlélési szelekció” volt ez. A gyümölcsök tárolhatósága vagy felhasználhatósága szabta meg azok értékét. Így az évtizedek, évszázadok során kialakult egy gyakorlat. Volt olyan gyümölcs, amit friss fogyasztásra használtak, a másikat jó tárolhatósága miatt szerették; volt olyan termés, melyből kiváló aszalvány, ecet vagy pálinka készült, és természetesen voltak főzésre vagy állatok etetésére alkalmas gyümölcsök is. A cél tehát az, hogy a régiek nyomdokain járva a híres és tájfajták értékeit felkutassuk és megtanítsuk az érdeklődőket a szükséges ismeretekre, bevezessük őket a gyümölcsészet csodálatos világába. Hiszen a réges-régi Magyarország valamikor a korai Középkorban  Európa nevezetes gyümölcsös kertje volt! Ha bele gondolunk, a talaj, a napsütés és a Kárpátokból lefutó vizek ma is ugyanazok.

Gyulán több tankertet is létesítettünk a Régi Gyümölcsfajták Baráti Köre tagjainak kertjében. Itt tanítjuk barátainknak a hagyományos kertészkedés műfogásaira (például vadalanyok nevelésére, alanyok előkészítésére a nyári szemzésre és kis faiskolák működtetésére). Néhány gyulainak az az álma, hogy ezt a hagyományos gyümölcsészetet az egész magyar nyelvterületen, az egész Kárpát-medencében újra el kellene terjeszteni. Kalotaszeg, Udvarhely-szék és más erdélyi tájak, a távoli magyar vidékek is lehetőséget, inspirációkat adtak és adnak. Szerencsére sok helyen feltámadni látszik ez a nemes „divat”, a régi gyümölcsfajták termesztése. Békés megyében is biztatjuk régi és új barátainkat tankertek létrehozására, hiszen így tették azt elődeink, például a kántortanítók, elhivatott plébánosok is

A jövőre vonatkozólag az a javaslatunk tehát, hogy a falvakban, városokban hozzanak létre tankerteket az érdeklődők. Egy-két aktív személy megtalálása jelenti a kulcsot az indúláshoz. Először saját erőre kell támaszkodni, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy az valósul meg, amit saját magunk a két kezünkkel megcsinálunk. Így az kis pénzecske is, amit bizony a családi kasszából kell először elővarázsolnunk, így hasznosul igazán.   Ezzel egy időben célszerű egy Baráti Kört és egy alapítványt létrehozni, ahogy azt mi is tettük. Az egyházat, városvezetést, profi kertészeket, családokat, gyerekeket feltétlenül vonjuk be a munkálkodásba. A gyakorlati kertészkedés, majd később a gyümölcsök hasznosítása, esetleg helyi értékesítése meghozza a kedvet a régi és híres gyümölcsfajták szaporításához, a kerti munka megtanulásához, gyakorlásához.

Természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy egy civilizációs gyakorlatot nehéz, csaknem lehetetlen megváltoztatni. Ma már mindenki szupermarketekbe jár, ugyanazt a 10 fajta gyümölcsöt veszi Gyulán, Bécsben és San Franciscoban. Azt, ami szép, nagy, eltartható, szállítható és a kereskedőnek valamint az ipari méretű termelésnek nagy hasznot hoz. Íze már kevés van, ez azonban mellékes. Hogy a tömegtermelésnek ebből a bűvös köréből ki lehet-e törni, az bizony nagy kérdés. De talán érdemes megpróbálni, mert egyes makacs lelkek szerint csak olyan feladatra érdemes vállalkozni, amit csaknem lehetetlen megoldani! Egyébiránt a kalotaszegi lelkészeknek írott, tankertek létrehozásával kapcsolatos felhívásunkban azt írtuk, amikor az ilyen fajta kertészkedéssel kapcsolatos kétségeket taglaltuk, hogy szerencsére ezen a világon nem mi vagyunk mindenért felelősek. Van fölöttünk Valaki, aki sorsunkat irányítja, nekünk mindössze az a dolgunk, hogy megtegyük, ami ránk bízatott.